Eli ajattelin kirjoitella vähän ajatuksia omista opinnoistani, eka pienen pieni yleisinfo ja sitten päälimmäisiä ajatuksia tästä koulutuksesta. Toivottavasti tästä on jollekin ehkä joskus hamassa tulevaisuudessa apuakin, kun pohtii hakemista sosionomi koulutukseen. Postaus on siis kuvaton ja omat ajatukset tässä on nyt se juttu, joten jos vaikuttaa tylsältä, saa skipata luvan kanssa!
Hieman faktaa sosionomi opinnoista
- kestää 3,5 vuotta eli 210 opintopistettä (1 opintopiste on noin 27 tuntia)
- opiskelun voi suorittaa Suomessa nuortenkoulutuksessa, monimuoto-opintoina, tai vaikka englanniksi kansainvälisellä linjalla. Tai ruotsiksi esimerkiksi Arcadassa.
- omat opintoni suoritetaan nuortenkoulutuksessa jossa on sekä lähiopetusta että etäopetusta
- harjoittelut omassa HOPSissa kestävät 7-10 viikkoon, missä tutustutaan eri työpaikkoihin ja niiden toimintatapoihin. Omassa koulutuksessa harjoitteluita on yhteensä viisi, kaksi pitkää ja kolme lyhyttä. Vielä yksi jäljellä!
- Suurin osa töistä on ryhmätöitä, jossa harjoitellaan jatkuvasti tiimissä toimimista.
Jos haluaa lähteä opiskelemaan sosionomiksi..
Sosionomi koulutukset vaihtelevat todella paljon eri koulujen välillä, joten kannattaa tutkia vähän mitä koulutus pitää sisällään ennenkuin hakee. Joissakin on paljon itsenäisiä projekteja, toisessa paikassa taas enemmän tenttejä ja pieniä tiimitehtäviä. Myös koulutuspohjat vaihtelevat paljon. Esimerkiksi Lahdessa on erikseen sosionomi- aikuistyöhön valmistava koulutus ja sosionomi- työ lasten kanssa valmistava koulutus. Laurea Tikkurilassa on taas valmistuu rikosseuraamukseen keskittyviä sosionomeja, jotka työskentelevät pääosin vankiloissa tai yhdyskuntapalvelussa( saa korjata jos tämä meni nyt ihan väärin, en ole kuitenkaan näihin niin perehtynyt). Itse valitsin Diakin juuri siksi, että siellä sain opiskella kaikki
asiakaskunnat läpi ja sen lisäksi koulutus painottuu myös paljon
johtamistyöhön. Diak valmistaa myös opiskelijat tutkimus -ja
kehittämistyöhön, jotta sitäkin voi tehdä halutessaan kun on
valmistunut. Paljon on siis eroavaisuuksia eri AMK koulutuksien välillä mielestäni!
Miksi sitten juuri tämä AMK..
Valitsin aikoinaan Diakin sen vuoksi, että sillä oli mielestäni kaikista monipuolisin koulutusohjelma.
Ja täytyy sanoa, että vaikka välillä onkin ollut kritisoitavaa kyseisen
AMKn toiminnassa, olen varma että tämä oli parhain korkeakoulu minulle.
Juuri se, että olen nyt saanut jo tähän mennessä monipuolisen
koulutuksen antaa minulle eväät mennä todella moniin työpaikkoihin, eikä
vain yhteen. Nytkin vielä viimeisinä teorioina minulla on menossa
johtamiseen valmistavat kurssit, jotka sitten ohjaavat meitä siihen,
millaista olisi olla esimiesasemassa, mitä kaikkea se pitää sisällään ja
mitä täytyy tietää sosiaalialan johtoasemissa. Tämä mielestäni sulkee
ympyrän, kun alkaa ymmärtää miksi niitä kaikkia lakipykäliä, teorioita
eri asiakaskunnista ja harjoitteluita eri paikoissa on käynyt läpi. Lisäksi näissä opinnoissa pääsemme viimeinkin miettimään omia hankkeitamme ja toteuttamaan niitä seuraavassa harjoittelussa, ihan huippua!
Mihin töihin, kun valmistuu..
Olenkin varmaan täällä joskus maininnut, että valmistuttuani haluan tehdä töitä lastentarhanopettajana. Tämä on mahdollista, koska olen sisällyttänyt opintoihini 60 opintopistettä varhaiskasvatusopintoja ja aion tehdä opinnäytetyöni alle 8-vuotiaista lapsista. Nämä ovat siis lto kelpoisuuden saavuttamisen ehdot. En ole kuitenkaan poissulkenut pois sitä mahdollisuutta, että tekisin tulevaisuudessa töitä myös päiväkodin johtajana, koulukuraattorina(kyllä, sosionomi voi myös toimia koulukuraattorina), sosiaaliohjaajana maahanmuuttajien kanssa tai vaikkapa kehitysvammaisten kanssa. Kaikki on avoinna, ja siksi mielestäni tämä koulutus oli minulle juuri sopiva. Toki varmasti tulen vielä tulevaisuudessa opiskelemaan lisää. Se mitä tulen opiskelemaan, onkin sitten eri juttu, koska siihen ei löydy minulta vielä vastausta. Luultavasti sosiaali -ja kasvatusalaan liittyvää, koska en koe kuuluvani muille aloille.
Missä mennään opinnoissa
Tällä hetkellä olen suorittanut opinnoistani 150 opintopistettä, 60 opintopistettä on siis vielä jäljellä. Näistä opintopisteistä minulla on suunnitelmana suorittaa 40 opintopistettä nyt keväällä, 10 kesällä ja loput 10 syksyllä. Näin pyrin varmistamaan sen, että todella valmistun ajoissa ja loppuaikana voin täysin keskittyä opinnäytetyön tekoon. Tää kevät varsinkin tulee määrittelemään tosi paljon sitä, millainen mun kesä ja syksy tulee olemaan. Näin paperilla ja suunnitelmissa kaikki vaikuttaa hyvältä, mutta kuten kaikki varmasti tiedätte, mutkia voi ilmestyä matkaan.. :D
Stressaako ja ahdistaako? Hell yeah. Mulla ei ole koko opintojeni aikana, ei tainnut edes lukio aikana olla näin kiirre. Kiire sitten helpottaa, kun opinnäytetyöhön alkaa kunnolla paneutumaan, mutta sekin on vielä niin auki, että saa nähdä mitä tästä tulee. Pientä stressiä siis on, varsinkin kun suostuin vielä kirjoittamaan erääseen lehteen artikkelin edellisestä harjoittelustani.
Heeeei mites siul sujuu? =)
VastaaPoistaHeippa! :-) Kiirettä pitää, nyt tässä keväällä tosiaan 40 opintopistettä niin meno on sen mukaista :-) Tässä nytkin kirjoittelen paraikaa tehtäviä ja "taukojen aikana" etin kesätöitä :-) Mutta oon tosi kyllä hyvällä mielellä, koska Aleksin synttärit on huomenna ja oon keksinyt sille vaikka mitä kivaa! :-) Postausta tulee viimeistään ensiviikolla, koska silloin mun pitäis olla aika paljon kotona :-)
PoistaTikkurilan Laureassa on siis erikseen sosionomin koulutusohjelma ja rikosseuraamusalan koulutusohjelma :) Lisäksi Tiksissä tammikuussa alottavat sosionomiryhmät on lopseja eli opinnot suoritetaan täysin luovien toimintojen mentelmiä hyödyntäen, tai näin oli ainakin aiemmin :)
VastaaPoistaKiitos tarkennuksesta, en tosiaan tiedä muutakuin sen , että kaveri opiskelee juuri siellä rikosseuraamusalan koulutusohjelmaa ja hänen puheistaan aikoinaan sai käsityksen, ettei siellä muuta olisi :-)
Poista